Us presentem les gallines

Aquesta setmana dedicarem el post a les nostres gallines. Així podreu veure d’on surten els ous que us mengeu.  Actualment tenim 17 gallines i 6 galls . Tots ells són de varietats locals catalanes. En concret, del Penedès, del Prat i Empordaneses.

gall penedès-prat

gall prat

empordanès

 

gallina prat

 

 

 

 

 

 

A dalt a l’esquerra podeu veure un gall mestís, fill de mare Pendès ( ploma negra) i pare Prat. Aquest va ser dels primers galls que va nèixer aquí i li tenim un apreci especial. A continuació hi ha el gall ” alfa” del galliner. És el que parteix la pana entre tants galls, perquè és el primer que va arribar i el més gran. Té tots els trets distintius de gall Prat i la pota blava que el caracteritza.

A sota a l’esquerra podeu veure la gallina Prat amb les orelletes blanques i a continuació un gall empordanès dels 4 que tenim. Aquests pollastres tenen més pit que els del prat i un clavell al final de la cresta que els caracteritza. D’aquests quatre tenim pensat deixar-ne un com a gall reproductor d’empordaneses però la resta els haurem de treure aviat perquè tants galls en un galliner no és viable, estressen massa a les gallines i s’enfronten continuament.

Pel que fa a l’alimentació, és a base de cereal, sobretot ordi i civada, un grapat de blat de moro i com a llegum, veça.Tot i que també mengen restes orgàniques, herbes i insectes que elles mateixes troben quan estan en llibertat.

Les gallines acostumen a pondre els ous al matí-migdia, així que acostumem a deixar-les lliures després de dinar perquè puguin campar al seu aire,  trobar els insectes que els aporten la proteïna necessària i fer-se banys de sorra. Els encanta fer-se banys i les ajuda a desparasitar-se.  A més dins del galliner els hem preparat una zona amb cendra perquè puguin netejar-se també de possibles paràsits.

Els ous més foscos i pigats són de gallina empordanesa mentre que les prat els fan més blancs. Les gallines penedès els fan d’un color marró menys intents que les empordaneses.

Els ous ecològics acostumen a tenir el rovell més groc, no taronja com els que acostumem a trobar al supermercat. Això és degut al colorant que els posen al menjar per aconseguir que els ous siguin d’un taronja intens.

 

gallines felices

Creiem que és molt important que les gallines tinguin el seu benestar, per la dignitat de l’animal i perquè al cap i a la fi ens acabem menjant els ous que elles produeixen. Per això els nostres ous es produeixen en llibertat, respectant els cicles productius de les gallines, amb una bona alimentació i sense fer patir estrés a l’animal.

En aquesta il·lustració queda ben clar que signigfiquen els números impresos en els codis dels ous. El primer dels números que va del 0 al 3 és l’indicador de com ha estat criada la gallina que ha post l’ou.

codi ous

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Així doncs els ous amb el primer dígit número 3 provenen de gallines engabiades i són els que trobem de manera més habitual al supermercat. Els que porten el número 2 no estan engabiades però viuen tancades sense opció a sortir a fora. Els ous amb el dígit 1 provenen de gallines ” camperes” que poden sortir a l’exterior. I finalment els ous amb un 0 són ecològics, provenen de gallines que viuen en llibertat i s’alimenten de gra ecològic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s