On vas amb tant envàs

La cooperativa de productors i consumidors la Magrana Vallesana ha fet un contranunci de la campanya “envàs on vas” en el qual de manera divertida exposen que la prioritat en el model de gestió dels residus hauria de començar per la prevenció en la producció d’envasos. Una premissa que compartim totalment.

#ONVASAMBTANTENVÀS- La Magrana Vallesana

El vídeo està acompanyat de la següent reflexió que també ens ha semblat interessant compartir:

“Si ens fixem en la directriu Europea 2004/12/CE relativa als envasos i residus d’envasos, veurem que fixa una sèrie de prioritats seguint un ordre:

La primera prioritat  és “prevenir la producció de residus d’envasos” i en segon lloc es prioritza “la reutilització i reciclat dels envasos i altres formes de valorització”. El matís de l’ordre ens sembla important.Sabem que la campanya està finançada en part per dues societats anònimes que basen el seu model de negoci en la gestió  del reciclat i valoració dels envasos. Aquestes empreses cobren per avançat el reciclatge d’aquests envasos en el moment en que l’empresa envasadora els genera. Aquestes empreses doncs, de forma legítima si voleu, no estan interessades (o no tenen capacitat tècnica, depenent de les fonts)  en reciclar materials que no cobraran. Sí que ho estan, en canvi, en que es generin molts envasos perquè així funciona millor el seu model de negoci.La campanya també està finançada per l’Agència de Residus de Catalunya i la Generalitat de Catalunya, que com a organismes públics haurien de vetllar pel bé comú i pel compliment de les directrius europees.En aquest sentit ens preguntem: No seria desitjable que, en les campanyes sobre el tema, la Generalitat posés l’accent en la primera prioritat de la directriu europea i es fomentés la reducció d’envasos? Més encara quan segons l’Euroestat, la producció de residus a Europa representa 5,2 tones per habitant/any, 196 Kg dels quals són residus perillosos.
Com que no recordem cap campanya al respecte en els últims anys i la conscienciació és un dels objectius de l’associació, els socis de la Magrana ens hem animat a fer el nostre anunci a favor de la reducció d’envasos: Esperem que us agradi.”
Bona setmana!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s